Hårtap – et problem for mange menn

Hår og skjønnhet

Menneskehår er en av de essensielle tingene som utgjør det folk forbiner med skjønnhet. Det å ha et

Noen mister håret før andre. Foto: WikipediaCommons,user:Mattes

ordentlig hår plassert på hodet er svært viktig for mange av rent estetiske grunner, og mange får rett og slett depresjoner når de mister håret sitt.

Tidligere var det slik at hår ble forbundet med makt. Jo lengre hår en konge hadde, jo større makt ville han få.

I dag er det mer spørsmål om skjønnhet og utseende enn ledelse og makt.  Problemet er at jo mer vi bryr oss om håret vårt, jo mindre hår vil vi etter hvert ha på hodet vårt. Det viser seg at hårtransplantasjon- og hårkur-bransjen er i sterk vekst som følge av at folk blir mer og mer forfengelige.

Derfor mister du håret

Det kan finnes mange grunner til hårtap; miljømessige situasjoner, stress, gener og andre medisinske faktorer. Som regel vet du ikke hvorfor du begynner å miste håret før du har sjekket det ut hos en spesialist eller lege. Det kan enten være èn negativ faktor eller flere negative faktorer som bidrar til hårtapet.

Hvert hår på menneskekroppen har sin egen hårsekk å vokse fra. Den produserer celler som til slutt endrer seg til håre. Så hårene er de døde cellene som har blitt skjøvet ut av hårsekken. Det er vanlig å miste 50-100 hår daglig. Dersom en person mister mer kan det føre til skallethet.

Kvinner kommer ikke unna hårtap, de heller. Foto: Wilson Delgado

Statistikk viser at omtrent 50% av mennene i verden lider av lett eller alvorlig hårtap i ung alder, og gjennomsnittsalderen for å begynne å miste mye hår i vikene og på kronen er 27,3 år.

Folk som begynner å miste håret blir som regel nødt til å følge enkle regler for å hindre ytterligere håravfall. Men hvis problemet vokser til fast skallethet anbefales det at du konsulterer deg hos en spesialist først.

Vask håret skikkelig

Håret ditt trenger omsorg hver eneste dag. Det anbefales at du vasker håret på basert på din hårtype og hvis du gjør det hver dag, så må du finne en passende sjampo og balsam. Har du mye flass og tørt hår, så vil hårtapet merkes mye kvikkere enn om du har en helt vanlig og ren hodebunn.

Det er mange myter rundt hår, hårtap og skallethet. De fleste av dem går på mannlig arvelig hårtap. Noen av mytene har vi skrevet om på denne siden tidligere, og de fleste av dem er bare tull naturligvis.

Ikke les deg opp på useriøse nettsider som prøver å selge deg masse tull for å beholde håret. Det som fungerer er godkjente legemidler samt hårtransplantasjon.

Hvordan finne den rette kuren mot hårtap

Slik finner du kur mot hårtap

Menn er ikke de eneste på jakt etter en kur mot hårtap. Noen kvinner blir også berørt. Diverse internettsider vil gi deg en rekke løsninger til dette problemet som ser ut til å være svært vanskelig å bli kvitt på permanent basis. Du kan også bla igjennom en rekke anmeldelser postet av personer som har prøvd bestemte produkter, og som gir både positive og negative tilbakemeldinger.

Ikke alle sliter med hårtap. Foto: Wikipedia Commons

Avhengig av hva du er villig til å bruke av penger finnes det sikkert en kur mot hårtap passer deg. Det kan være spesielt tungt for deg som begynner å merke hårtapet i ung alder. Hvorfor er det slik at noen gutter begynner å miste håret i en så ung alder? Mye avhenger faktisk av genetikk og stressfaktorer.

Hårtap-reklamer

Hvis du ser på TV eller brukt tjenesten Spotify har du sannsynligvis sett eller hørt en hårtap-reklame eller to. Og det er som ellers i medikamentbransjen; du skal ikke tro at alt du hører vil fungere. For det vil det i høyeste grad ikke. Heldigvis finnes det kvalitetsløsninger for folk som begynner å miste håret, og de aller fleste går på mannlig hårtap. Det første skrittet du bør ta for en kur mot hårtap er konsultasjon hos en lege eller muligens en hudlege. Han eller hun vil være i stand til å presentere deg noen skikkelige alternativer.

Den gode nyheten er at mange av disse produktene er effektive, men ikke så dyre. Du kan få håret tilbake – det er nærmest en garanti med dagens teknologi. Du trenger bare å bruke en del tid og litt penger for å finne den perfekte kur mot hårtap.

I en kosmetisk avansert verden som vi nå bor i er det ingen grunn til at du må akseptere hårtapet som mann.

Er du i desperat jakt etter en kur mot hårtap? Mange menn over hele verden går gjennom en daglig kamp mot hårtap. Den uunngåelige lidelsen blir dessverre en realitet for mange av oss når vi kommer i 20- og 30-årene. Selv om de fleste menn ikke foretrekker en skallet hodebunn er det noen som bare aksepterer at de blir tynnere i håret og mister en del av det.

Det finnes haugevis av klinikker og produkter på markedet i dag som gir deg en hel del gode resultater. Men det gjelder også å være klinisk skeptisk til alt som dukker opp på skjermen.

Hva kan forårsake hårtap?

Håret ditt vokser vanligvis omtrent en centimeter per måned, men dette bremses med alderen.

Men mange faktorer kan forstyrre denne syklusen. Resultatet kan bli at håret mistes tidlig eller ikke blir erstattet med nye hår – såkalt arvelig hårtap.

B-Vitaminer er viktig for håret. Foto: Wikipedia,user: Ragesoss

Men hva er det som forårsaker hårtap?

Kosthold

For lite protein i kosten kan føre til hårtap. Så om du har for lite jern, så bør du for alvor se på om du bør endre kostholdet ditt litt for å beholde den manken du har nå.

Det er også viktig at du varierer kostholdet ditt. Det å få i seg proteiner og jern er svært viktig for å beholde håret og minke hårtapet, men skaff deg også noen grønnsaker og frukt når du spiser.

Det å leve på fast-food o.l. styrker ikke akkurat håret.

Kjøp deg også noen B-vitaminer.

Slanking

For hard slanking kan føre til hårtap, noe som ikke kommer frem i de fleste «Hvordan bli slank»-bøkene som finnes på markedet. Hvis du ønsker å gå ned i vekt bør du gjøre det på en fornuftig måte – spesielt hvis du har et tynt hår til å begynne med.

Graviditet

Når du har født et barn er det også vanlig at enkelte damer mister hår. Graviditet setter hele kroppen inn i en annen syklus, og når du blir «befridd» ved barnets fødsel er det vanlig at kroppen reagerer negativt på dette. Noen kvinner mister store mengder hår i løpet av to til tre måneder etter å ha født et barn.

Dette er dog hår som kommer tilbake, så det skal du ikke være så veldig redd for.

Arvelig hårtap

Den vanligste måten å miste håret på er ved arvelig hårtap, og dette er nok også den mest irriterende metoden å miste håret på for veldig mange. For det kan ikke stoppes med mindre du har tenkt til å benytte deg av produkter resten av livet.

Det som dog går an er å la alt håret falle av for så å utføre en FUE hårtransplantasjon. Det skal vi skrive mer om senere.

Informasjon rundt hårtap

Hårtap = mange myter ute og går

Du kan bli overrasket over å høre at mange mennesker ikke klarer å skille fakta fra fiksjon når det kommer til hårtap. Noe av skylden ligger hos alle de bedriftene som utnytter håravfall-myter for å selge falske hårprodukter. Andre myter kan oppstå fordi folk med hårtap, og da kanskje særlig kvinner, kvier seg for å snakke om dette problemet.

Mens menn har en tendens til å begynne å miste hår i 30-årene og 40-årene, begynner håravfall i

Hårtap kan motvirkes ved å besøke legen din. Foto: Wikipedia Commons

40-årene eller 50-årene hos kvinner. Hos enkelte begynner hårtapet tidligere. Og mens menn først mister håret foran og på toppen av hodet, tynner kvinners hår diffust over hele hodebunnen.

I virkeligheten er håravfall like vanlig hos kvinner som det er hos menn, selv om graden av tap ser ut til å variere etter kjønn. Rundt halvparten av alle menn har hårtap når de fyller femti år, noe som gjør at markedet for hår-reparering er relativt stort.

Hårtransplantasjon beste alternativet

Tidligere benyttet man seg av falskt hår og parykker. Nå om dagen er hårtransplantasjon den aller mest benyttede tingen å utføre for både menn og kvinner. Men hovedsakelig for menn.

For folk flest er håravfall et resultat av en genetisk «feil». For noen kan imidlertid hårtap skyldes en tilstand som kalles telogen effluvium. Telogen effluvium er en tilstand hvor mye hår kan falle ut i en relativt kort tidsperiode – og der det kommer tilbake igjen.

De vanligste årsakene til hårtap i ung alder er fødsel, høy feber, alvorlig sykdom og høyt stress. I de fleste tilfeller er denne typen hårtap midlertidig. Andre vanlige årsaker går på utilstrekkelig med protein og jern i kostholdet eller dårlig næring forårsaket av en spiseforstyrrelse.

Hvordan takle hårtap og skallethet?

Håravfall gir skallethet

Håravfall skaper skallethet. En skallet person ser eldre ut enn sin virkelige alder. Dette arvelige håravfallet kalles alopecia. Det påvirker ikke vår helse direkte, men indirekte det skaper det store problemer som for eksempel lav selvtillit og mange ender opp i depresjoner når de skjønner hvor pilen begynner å peke.

Når hårtap oppstår i ung alder skaper det et mindreverdighetskompleks som fører til andre

Ikke alle sliter med hårtap. Foto: Wikipedia Commons

helseproblemer. Derfor bør vi ta tak i dette problemet og gå for en behandling av hårtapet som kan hjelpe deg til å få tilbake håret. Det er mange behandlinger, og noen er helt klart bedre enn andre – sånn er det vel med så og si alle mulige versjoner av medisinske kosmetiske behandlinger. Du må finne den beste hårrtapbehandlingen ved å konsultere hos en spesialist. Dersom tilstanden ikke er alvorlig, så kan du stoppe hårtapet med noe som kalles Propecia.

Propecia = bra medisin

Propecia er en velkjent medisin og veldig populær. En regelmessig bruk av Propecia kan stoppe håravfall og reprodusere hår. Det finnes også andre alternativer som kan være bedre for håret ditt. På grunn av den moderne vitenskapen  har vi mange flere muligheter for behandling av hårtap.

Kirurgisk hårtransplantasjon

Kirurgisk hårtransplantasjon er noe av det vanligste som gjøres. FUE hårtransplantasjon er svært vanlig – både i utlandet og i Norge – og utføres av diverse klinikker med forskjellige priser og nivåer. De hårsekker i bare flekker blir transplantert med hår. Det fungerer slik at håret blir hentet fra andre områder av hodebunnen der håret er fortsatt tykt og fremmes til de områdene på hodet der håret begynner å mistes. For å lykkes denne behandlingen trenger man visse områder på hodet der man fortsatt har hår som vokser.

FUE hårtransplantasjon er blant annet utført av Wayne Rooney – med et godt resultat. Han gikk dog til en av verdens dyreste klinikker som ligger i London og tar rundt 120,000 norske kroner for en slik hårtransplantasjon. I Norge kan man få et slikt kirurgisk inngrep for rundt en fjerdedel av den prisen…