Hvordan finne ut om du lider av arvelig hårtap

Hvordan finne ut om man lider av arvelig hårtap

Den første tiden hvor man ser at hår ligger igjen i hendene etter at man har frisert håret (les: brukt hårgelé), det ligger igjen litt ekstra hår på puta når du har stått opp om morgenen og det ligger igjen litt ekstra hår nederst i sluken etter en varm dusj – det er en tid som er preget av mange spørsmål hos unge menn som lider av hårtap.

For om du er midt i den prosessen nå, så vil du nok helt sikkert lure på:

Hva slags hårtap er det jeg lider av?

Det mange gjør er å besøke fastlegen sin for å høre om de har peiling. Som regel blir man bare henvist til familietreet – hvor du ved hjelp av litt enkel observasjon og matematikk kan se om du er i faresonen for å miste håret i løpet av livet.

Hvis du lider av androgen alopeci (den arvelige varianten), så er du nødt til å sette i gang andre behandlingsmetoder enn hvis det er stress/vitaminmangel som er kilden til problemet.

Stikk innom legen din og hør om han har råd til hårtap. Foto: Wikimedia Commons

Men det er ikke kun observasjon av familietreet som kan hjelpe deg på vei til å finne ut om du bør sette i gang med å prøve ut våre anbefalte produkter. Det finnes nemlig noen symptomer som du kan spotte etter en stund.

– Hvor mistes håret?

Det er to steder håret kan begynne å mistes når det er snakk om alopeci; på toppen av hodet og i vikene. Hvis du tar en tynn, liten kam og drar først gjennom bakhodet: Vil det da ligge hår igjen i kammen? Hvis svaret er ja, så er det betryggende.

Hvis svaret er nei, så prøver du først å dra kammen gjennom på toppen av hodet (kronen). Om det da ligger igjen hår vil hårtapet ditt være relatert til «måne-området» – og den samme prosedyren kan du utføre ved å dra det gjennom vikene.

– Bruker du noe som er skadelig for håret ditt?

Jeg kunne skrevet lenge om ting som er dårlig for håret ditt her, men jeg har egentlig samlet det i en artikkel som du kan skumme igjennom.

Om du bruker noen av disse tingene; stopp det umiddelbart.

– Hva kan du starte med umiddelbart for å stoppe hårtapet?

Det er et par ting som kan gjøres – foruten å kjøpe inn masse produkter som du ikke er sikker på vil fungere. Ved å ha et sunt og balansert kosthold samt få i deg vitaminene du trenger vil du oppnå en god og jevn helseeffekt som også kan påvirke hårvekst.

Faktisk er det ikke dumt å klippe seg litt kort og la hårsekkene få hvile litt fra hårprodukter o.l. .

Jeg ønsker deg i hvert fall lykke til med å finne ut om du har arvelig hårtap eller ei. Og husk på at det i dagens samfunn ikke er nødvendig å akseptere hårtapet, men det er faktisk ganske greit å gjøre noe med det om man kjøper inn de rette produktene.

 

En historie om kvinnelig hårtap

En historie om kvinnelig hårtap

Denne artikkelen er oversatt fra en amerikansk kvinne som har skrevet litt rundt det å miste håret sitt som dame – og hvilke utfordringer hun har støtt på samt hvilke behandlingsmetoder hun har prøvd ut.

Det er mange av kvinner, inkludert denne forfatteren, som opplever problemer med tynt hår. Mine bestemødre, på begge sider, led av tynt hår helt fra tidlig alder. Min mor opplevde tynt hår. Jeg personlig kjenner kvinner som går skallet og avhenger av parykker for å sette bokstavelig talt «kronen på verket» i hverdagen.

Det blir sagt at vi mister gjennomsnittlig 50-100 hår per dag; som er en del av den normale syklusen av. Den positive delen ved dette faktum er at håret er ment å vokse ut igjen når hårsekken faller fra hodet. Hårtap kan komme som en bivirkning av medikamenter som for eksempel antidepressiva, betablokkere eller ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler. Disse medikamentene kan få håret til å gå inn i en hvilefase, og deretter bevege seg raskt inn i en ”falle av hodet”-fase. Sjekk dine medisiners bivirkninger om du er en kvinne som er i gang med å merke at håret tynnes ut mer enn før. Hvis dette er tilfelle bør du høre med legen din om du kan få alternative medisiner mot øvrige problemer.

Kvinner kommer ikke unna hårtap, de heller. Foto: Wilson Delgado
Kvinner kommer ikke unna hårtap, de heller. Foto: Wilson Delgado

I mitt tilfelle kan nok håravfallet være arvelig. Jeg nevnte tidligere at min mor og begge mine bestemødre mistet håret da de ble eldre. Dette er den type hårtap som utvikler seg langsomt og vanligvis er ”programmert inn” langs hårfestet. Dette kan spre seg over hele hodebunnen. På grunn av hennes alvorlig hårtap, hadde min ‘diva’ farmor en samling av parykker som lett kan ha vært et lager i en butikk!

Som en ung jente husker jeg alle parykkene hennes som lå ved siden av hverandre i skapet; hver eneste en kunne pryde hodet hennes med en vakker frisyre i ulike lengder og farger.

Hvorfor mister vi kvinner håret?

Men angående kvinnelig hårtap kan det også være andre grunner til at man mister håret. En større operasjon, graviditet og stress kan alle være med på å begrense tykkelsen på håret. Hårtap oppstår fra seks uker til tre måneder etter en stressende hendelse dersom stress er problemet. Om du får hjelp til å motvirke stressperioden og få tatt livet mer med ro vil du klare å ri deg ut av den negative syklusen – og håret vil forhåpentligvis vokse ut igjen.

Hva kan vi gjøre for å redusere eller hindre hårtap? Det finnes medisiner som Minoxidil (Rogaine) til hodebunnen som skal påføres to ganger per dag. Jeg har prøvd minoxidil, dessverre uten å lykkes. Andre produkter på markedet omfatter shampo, balsam, oljer, vitaminer … listen er endeløs. Jeg har også hørt at det å ta prenatal-vitaminer bidrar til at håret ditt vokser. Det tar vanligvis et par måneder for å se resultater. Håret mitt har tyknet litt, men neglene mine har fått størst nytte av vitaminene; de er helt nydelige!

Jeg håper virkelig at du har tålmodighet nok til å prøve ut litt forskjellige behandlingsmetoder for jeg vet hvor deprimerende det kan være.

OBS! Vi kan avslutte med å linke til denne artikkelen som omhandler hvilke produkter som anbefales når man mister håret. Den er primært rettet mot menn som mister håret, men kan også relateres til kvinner.

Kroppshår til hårtransplantasjon

Hvilke hår kan brukes til en hårtransplantasjon?

Den aller vanligste måte å utføre en hårtransplantasjon på er å ta hårsekkene fra baksiden av hodet (da de er residente) for så å fordele på de områdene man ønsker å få dekket. Det finnes mange grunner til at dette er den beste metoden, men hovedårsakenen er naturligvis at man får samme kvalitet på håret på fremsiden av hodet som det man har på baksiden – og med det ser alt mye mer naturlig ut.

Men det finnes også muligheter for å bruke hår fra andre deler av kroppen slik som:

– Øyenbryn
– Kjønnshår
– Hår i mage- og ryggregionen

Problemet med å bruke hår herfra er at man er nødt til å ha kort hår resten av livet som følge av at det vil ha en annen konsistens enn det håret som er på hodet. Det er også sånn at kroppshårene aldri vil nå den lengden som hodehårene har, noe som gjør at man er nødt til å klippe det kort for å unngå ujevn hårlengde.

Om du er i den situasjonen å ha veldig mye hår andre steder på kroppen mens donorområdet ditt tynnes ut, så skal du i hvert fall vite at det finnes muligheter om du er villig til å ha en kort frisyre resten av livet.

Video

Denne videoen avslører riktignok at man ikke alltid vil kunne oppnå de beste resultatene, men at muligheten fortsatt finnes og utføres i klinikker verden over.