Derfor bruker jeg ikke Finasterid

Finasterid er nok den aller mest kjente og populære medisinen mot hårtap. Det er utrolig mange beviser på at det helt klart er en effektiv måte å stoppe hårtapet på, men det er også en del som av ulike grunner medicine-296966_960_720nekter å ha noe med det å gjøre.

Og det er ikke uten grunn.

Da jeg for noen år siden (jeg har ikke aggressivt hårtap) dro til legen min og var bekymret for noen hår som lå igjen på puten etter en god natts søvn, så hadde jeg et mål for øyet: få en resept på Finasterid. Legen min forklarte meg at det var en medisin han var veldig imot å skrive ut som følge av at det var tidligere dokumentert klare bivirkninger. Som følge av at jeg ikke hadde lest meg godt nok opp på potensielle bivirkninger før legebesøket ble jeg litt overrasket, men tenkte at ”hvor ille kan det EGENTLIG være?”.

Det kan faktisk bli ganske ille. Nå er det et ukjent antall tråder som diskuterer Finasterid og bivirkninger både på Alopeci.info (norsk forum) og diverse utenlandske fora, men jeg skal prøve å gi mine two cents til hva jeg i hvert fall synes du burde tenke på før du begynner på Finasterid.

1. Det fungerer ikke for alle.

Til tross for at det er den medisinen som helt klart viser til de beste resultatene mot hårtap på internasjonal basis, så vil det ikke fungere for alle. Når man leter rundt på diverse fora finner man et ukjent antall teorier på hvorfor noen reagerer bedre enn andre på det, men den offisielle forklaringen er mer eller mindre at Finasterid demper DHT-nivået i kroppen – og det er ikke sånn at et høyt DHT-nivå nødvendigvis er grunnen til at du opplever arvelig hårtap.

2. Det finnes alternativer.

Selv har jeg fulgt nøye med på de ”dagbøkene” som tar for seg progresjon med dermarolling den siste tiden.

Noen opplever faktisk utrolig gode resultater utelukkende med bruk av dermarolling.

3. Bivirkningene.

Etter å ha skummet gjennom et ukjent antall tråder og nettsider har jeg konkludert med en ting: det er veldig mange som opplever lite hyggelige bivirkninger ved bruk av Finasterid.

Jeg ser egentlig på Finasterid som ganske bingo: enten klarer du deg fint over en lengre periode eller så pills-161087_960_720sliter kroppen din noe sinnsykt med å takle medisinen. De aller fleste bivirkningene jeg har lest om går på at man mister lysten på sex, mister ereksjon og opplever nærmest ”likegyldige” orgasmer.

Og det er såpass mange som opplever disse bivirkningene at jeg egentlig ikke tør å ta sjansen selv.

Nå er jeg også fullstendig klar over at de som ikke vil oppleve bivirkninger ei heller vil delta i Finasterid-diskusjonene på nett, men det er et såpass representativt utvalg på noen av foraene at jeg ikke tror at jeg tør å gamble med min egen kropp på den måten.

Hele valget mitt skal naturligvis også sees i sammenheng med at jeg fortsatt etter fem år med hårtap har en god del hår på hodet og at jeg ikke ser en så brå nedgang som veldig mange andre gjør. Men når jeg også leser om folk som har hatt langvarige bivirkninger også etter å ha stoppet med Finasterid, så virker det veldig lite sannsynlig at jeg noen gang kommer til å starte med det.

Den beste linken jeg noensinne har lest om emnet kan du finne på US National Library of Medicine´s nettsider og kan leses her. Ellers vil jeg egentlig råde deg til å både lese deg opp på BaldTruthTalk (engelsk forum) og Alopeci.info (det norske forumet jeg nevnte tidligere).

De presenterer vitenskapelige fakta på en utmerket måte og tar verken subjektive hensyn for den ene eller andre siden. Nå synes jeg generelt at det har blitt forsket for lite på Finasterid og dets potensielle langvarige bivirkninger, men du er naturligvis helt åpen til å velge selv om du ønsker å begynne på det.