Virker Provexin mot hårtap?

Dette er en bloggpost jeg har hatt lyst til å skrive helt siden jeg så en blid sørlending på TV snakke om hvilken «fantastisk effekt» han fikk av Provexin og hvordan det stoppet hans arvelige hårtap.

Aggressiv markedsføring av et nytt hårtapsprodukt i beste sendetid på Viasat 4 skriker ikke akkurat «troverdighet» i mine øyne, så jeg bestemte meg for å undersøke litt hvilke studier som lå til grunn for at denne videoen har gått sin gang på norske fjernsyn:

For de av oss med et trent øye for hårtap kan man se at «Tomas» mest sannsynlig ikke har opplevd de helt store virkningene med Provexin. Dette er riktignok noe vi kommer tilbake til senere.

Studier

Det mest naturlige stedet å begynne vil være selskapets studier. I og med at jeg nylig avsluttet en mastergrad har jeg rimelig mye erfaring med å validere forskningsrapporter basert på sample-størrelse, metodikk og hvordan resultatene blir presentert. På deres nettside velger Provexin å fremstille resultatene fra to «uavhengige studier» i klartekst og skriver: «Provexin™A100HF har dokumentert effekt mot hårtap.»

Videre henviser de til en studie i Sverige gjort av Faergeman et al (2016) og en Study Report av den svenske legen Müntzing utført 2010. La oss begynne med den første rapporten. Du kan lese den i sin helhet her.

I følge rapporten ble 20 menn med arvelig hårtap valgt ut for å prøve Provexin. 16 av dem fullførte studien etter at èn person hoppet av tidlig og tre menn ikke kunne fullføre studien av det de definerer som «praktiske hensyn» (hva nå enn det skulle bety). Resultatene skal i følge rapporten være helt elleville. 9 ut av 16 deltakere fikk tilbake mer enn 50 % av hårsekkene sine på kun fire måneder, og fem av dem mer enn doblet antall hårsekker!

Vel…det er bare en ting å påpeke: tallene stemmer mest sannsynlig ikke. Det finnes verken bilder fra testdeltakerne eller andre ting som skulle tilsi at noen av de mannlige forsøkskaninene har hatt noe som helst økt hårvekst i perioden. Det er riktignok et bilde satt inn i studien som viser en person med økt hårvekst, men det er ingen referanser til om denne personen har vært testdeltaker eller hvor bildet er fra i det hele tatt. Åpenbart villedende.

Èn ting studien riktignok er åpen på er at de ikke har resultater som er i nærheten av å kunne si at Provexin fungerer mot hårtap. Riktignok har de kamuflert det inn i en boks med statistiske verdier som ingen gidder å bry seg om uansett, men jeg kan si at alle P-verdier under 0,05 viser til undersøkelser som ikke har noen reell verdi og hvor «resultatet skal forkastes». Hvis du ønsker å lese mer om P-verdier kan du gjøre det her (Wikipedia).

Dette er P-verdiene i Provexins test:

Skjermbilde 2016-08-11 kl. 00.08.24
Foto: Skjermbilde fra «studien»: The Effect of A100 Gel, on Hair Growth and Hair Quality: An Explanatory Study.

Da jeg skulle validere deres andre studie støtte jeg på et lite problem. Først ble jeg litt skuffet da Provexin ikke ønsket å linke til studien på deres nettsider. Litt mer overrasket (eller ikke…) ble jeg da jeg gjorde et Google-søk på studiens navn for å finne den på en ekstern nettside.

Dette ble resultatet:

Skjermbilde 2016-08-10 kl. 23.57.25

Og dette er altså førstesiden til Google når man limer inn ordene «Double Blind, Randomised Clinical Study of the Efficacy and Safety of the Medical Device Recapeen on Hair Growth and Hair Quality in Volunteers with Reduced Scalp Hair Density (Study Report).». Med andre ord er dette altså kun en «studie» som har blitt gjennomført av Provexin selv og som i realiteten ikke finnes. På deres nettsider under den mer eller mindre herlige overskriften «Studier viste gode resultater» presterer de også å skrive følgende:

Skjermbilde 2016-08-11 kl. 00.18.00
Foto: Skjermbilde fra Provexin.no.

Provexin mener altså at det finnes ikke mindre enn seks uavhengige studier som viser en korrelasjon mellom bruken av deres produkt og mindre hårtap. Det er ikke mindre enn en svært dristig påstand når det eneste Provexin refererer til er en studie uten betydelige P-verdier og en annen som helt åpenbart ikke har sett offentlighetens lys (av hva mange nok vil kalle «åpenbare grunner»).

Jeg er for øvrig ikke ferdig med å tilintetgjøre all troverdighet i rapporten «The Effect of A100 Gel, on Hair Growth and Hair Quality: An Explanatory Study» av Faergeman et al (2010). De avslutter med en slags diskusjon hvor flere kilder til gode hårtapsstudier blir inkludert. Problemet er bare at hele diskusjonen omhandler Finasteride og Minoxidil – to virkestoffer som har blitt bevist å fungere mot hårtap. Nå skal jeg ikke lage noen beskyldninger jeg ikke kan stå inne for, men det virker rett og slett som at folkene bak studien prøver å vinne leserens kjøpslyst av Provexin ved å flette inn to produkter som overhodet ikke har noenting med studien å gjøre. De aller fleste som er ukjent med hårtapsmedisiner og dets effekt vil naturligvis «blande epler og pærer» og tro at alle disse studiene peker mot det eneste «virkestoffet» som blir testet på testdeltakerne.

Skjermbilde 2016-08-11 kl. 00.26.55
Foto: Skjermbilde fra «studien»: The Effect of A100 Gel, on Hair Growth and Hair Quality: An Explanatory Study.

Som du kan se vil de eneste referansene til Provexin være de to «Figures», som er bilder av en ukjent mann som etter all sannsynlighet ikke har noenting med studien å gjøre.

Les også: Dette hjelper mot hårtap (anerkjente medisiner)Hvordan møter Provexin kritiske spørsmål?

Det er klart at man gjerne skulle hatt Provexins synspunkt på saken. Kanskje de kunne oppklare en del om de tingene vi nå har plukket fra hverandre?

Vel, de har fått sjansen. På forumet alopeci.info har firmaet bak produktet åpnet en tråd kalt «Vi søker testdeltakere«. Du kan dessverre tydelig se et mønster i hvordan de unngår konsekvent å svare på spørsmål da de nok er i en posisjon hvor de vet at det å holde tyst vil være det beste.

Jeg ser i hvert fall frem til at noen ansatte i Provexin svarer på denne posten og fremlegger de øvrige fem «studiene» som de hardnakket hevder at de kan vise til på sin nettside.

Fungerer provexin mot hårtap? NEI.

Jeg har i hvert fall til gode å se noen argumenter for det.
30 tanker om “Virker Provexin mot hårtap?”

 1. Bra Jobbet.

  Mye bullshit der ute.

  I boken «Evolusjon – basert på en sann historie» av Erik Tundstad, så knuser han ideen om homeopati, samt mye annet spennende å lese.

  1. Hei,

   takk for det! Ja, jeg skal se om den boken kan være noe for meg. Wahl er også ganske flink til å «ta» disse svindelfolkene i NRK-serien «Folkeopplysningen» som ruller og går nå om dagen.

 2. Godt at det finnes folk som avslører svindlere.
  Svindlere som kynisk utnytter enkeltmenneskets søken etter ett hjelpemiddel mot diverse plager, hadde det dukket opp en type medikament/medisin som faktisk hadde en posetiv virkning på foreksempel hårtap ville det vært verdenskjent over natten.
  Mediene bør være enda flinkere til å avsløre juksemakere.

  1. Jo, takk for det. Jeg var nødt til å avsløre disse Provexin-folkene etter å ha sett de rimelig aggressive TV-reklamene.

   Skulle gjerne sett at TV2 Hjelper deg eller «Folkeopplysningen» på NRK hadde tatt et ganske hardt oppgjør med dette firmaet.

    1. Kanskje admin burde gå dypere inn i dette? Er helt enig med deg at tv2 neppe går i rette for egen inntektskilde. Gjelder sikkert fler produkter enn Provexin som tv2 tjener «gode» penger på!

  2. Takk til deg som innehar så mye innsikt på dette området. Når noe høres ut som om det er for godt til å være sant, så er det akkurat det! Provexin er en ting, men hva med alt det andre som sirkulerer i media.?. Skulle gjerne vært flue på veggen i det firmaet i det øyeblikket det legges planer om å «tjene» penger på tilsvarende produkter…

 3. Flott innlegg, og helt enig i dine konklusjoner. Dokumentasjonen i beste fall er mangelfull – i verste fall direkte villedende.
  Men jeg tror du misforstår bruken av P-verdi i artikkelen. De har nok brukt definisjonen som den relative sannsynligheten for å få de gitte resultatene dersom nullhypotese var sann. I dette eksperimentet ville nullhypotesen være at medikamentet ikke hadde bedre effekt enn placebo. En verdi mindre enn 0.05 er derfor en indikasjon på at nullhypotesen bør forkastes (med 95% sannsynlighet), og dermed at medikamentet har en effekt ut over placebo.
  Men som du sier – resultatene er vanskelig å kontrollere og konklusjonene ser ikke ut til å la seg ikke etterprøve.

  1. Godt å se en kritisk tilnærming til «mirakelprodukter». Du har likevel en feil tolkning av P-verdien, som påpekt i en annen kommentar.

   Man kan kanskje i tillegg være litt kritisk til utvalget av forsøkspersoner. Er det mange nok og er dette representativt for hele kjøpegruppen?

 4. Godt å se det er noen som reagerer på regelrett svindel.
  Det er jo også interessant å se at Jonas Müntzing ikke presenteres som doktor, men med tittelen «Docent» som ikke lenger er en beskyttet yrkestittel.
  I de fleste eldre rapporter hvor hans navn blir nevnt tilskrives han tittelen «zoofysiolog» som enklere sagt er dyrlege.
  Litt morsomt at de har valgt en person med dype hårtapsviker og hentesveis som faglig back-up på produktet også.

  1. Hehe, alt sammen klaffer!

   Det skal ikke til for å se et mønster i hvordan Provexin arbeider med å bevise at produktet deres «virker». Rett og slett synd at så mange kommer til å kjøpe det.

 5. Jeg har prøvd det i ca 8 månder ,da den ble annonsert på blader ..den virker ikke ..jeg har tint hår …den fortsatt å falle… det er rart at de ikke stopper reklamen på TV.
  Jeg tenkte å prøve Rogaine ..er det noen som har positivt erfaring med det.?

  1. Hei.
   Jeg har bruker Regea forte 5% som selges på apoteket.
   Har brukt det i 14 mnd og er veldig fornøyd.. Håret har blitt mye tettere i bakhodet. Det er viktig å være tolmodig først etter 6-8 mnd kunne jeg se en betydelig forskjell. Så jeg kommer til å fortsette med denne behandlingen sansynligvis livet ut. Frisøren min er faktisk litt sjokkert over hvor tykt håret har blitt nå! Fordelen med dette produktet er at det bare er en spray. (Ikke tabletter). Rega forte er basert på Minoxidil som er klinisk testet og veldig mye brukt bla i USA! Bakdelen er at en ikke kan slutte å bruke produktet da dette vil forårsake at du mister alt hår en har fått pga behandlingen. Etter det jeg har lest så funker mioxidil best på personer som er litt tynn i håret.. tror det er vanskelig å stoppe hårtapet om en virkelig har gener for å bli skikkelig skallet i ung alder. Som sagt så begynte jeg å bli ganske tynnhåret i krona… nå kan en nesten ikke se at jeg er tynnhåret lenger i det hele tatt!

   1. Hei Asgeir,

    utrolig flott å høre at Minoxidil har hatt en god effekt på deg. Gratulerer med det!

    Du har helt rett i at man blir avhengig av en slik behandling, men det er kanskje også verdt å fortsette med det. Tross alt koster det ikke veldig mye penger.

 6. Ja dette er bare tull og kan samme liknes med salg av vidunder drikker solgt fra en lurendreier i fra en vogn i det ville vesten !samme opplegget. Problemer er jo når frisører også blir lurte og anbefale produktet. Dei har jo en viss tillit en norsk frisøren.

  1. Frisører er nok noen av de som virker å ha minst peiling på hårtap – de er i hvert fall gladelig villig til å prøve å prakke på deg en eller annen shampo som ikke fungerer mens de snakker om hvor mye den kan hjelpe med å «gjøre håret sterkere» eller «bremse hårtapet». Bare tull.

   Hvis noen frisører prøver å selge deg Provexin eller andre «alternative» hårtapsmidler, så bør varsellampene blinke.

 7. Disse firmaene serverer bare bløff og får godtroende mennesker på kroken i det som er en milliard industri i bløff hverken mer eller mindre.
  Takker for et glimrende og faglig analyse av dette såkalte vidunder meddele mot håravfall.

 8. Provexin er et møkkaselskap som prøver å presse gjennom et produkt i håp om å tjene penger på folk som virkelig trenger alt annet enn deres skvip. Lurer på om de sover godt om natta.

 9. Det er deilig å vite at folk som svindler og prøver å prakke på folk hårtapmedisin som ikke fungerer, heller ikke får lov til å arbeide uforstyrret. Tenk så mange som kan ha kjøpt dette skvipet uten å vite at det faktisk ikke fungerer – og her får man servert beviset rett frem.

  Håper virkelig at folkene bak Provexin gir et ordentlig svar i denne posten.

 10. Hvorfor er det fortsatt tillatt med slike misvisende reklamer i TV? Skal ikke legemiddeltilsynet gjøre noe for å motvirke slikt. De burde jo stilles innfor rettsapparatet eller?

 11. Jeg tror den mastergraden din må ha gått dårlig, P-verdi lavere enn 0,05 betyr jo at man skal forkaste nullhypotesen om at det ikke er noen korrelasjon. Med andre ord, studien sier at det ER en korrelasjon som er statistisk signifikant.

  1. Hehe, mastergraden min gikk faktisk utmerket. Men at jeg bommet på den kjappe analysen av P-verdien har jeg vel tatt til orde for allerede. Det at Provexin konkluderer med at det er en statistisk signifikant korrelasjon er jo faktisk enda mer alarmerende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *